icona telèfon crida a la vida

 

+717 003 717

 

 

 

Ací pots consultar el Pla de prevenció del suïcidi i maneig de la conducta suicida:

 

 

 

 

PARLAR DEL SUÏCIDI: Què sabem del suïcidi?

 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), identifica el suïcidi i els seus intents com un dels problemes més greus de salut pública que poden afectar a les persones, i és per això que recomana que siga atès de manera prioritària.

La conducta suïcida inclou una amplia gama de pensaments i actes en relació amb la pròpia mort (Anseán, 2014):

 

 

                   Acte suïcida amb resultat de mort, definit com acte deliberat en el qual una persona decideix llevar-se la vida voluntàriament.              
               
    Acció autolesiva amb grau variable de dany físic o d'intencionalitat suïcida.  
         
    Manifestacions verbals o no verbals sobre ideació suïcida, independentment de la seua intencionalitat.  
         
    Inclou tot tipus de pensaments relacionats amb el suïcidi, idees o desitjos de morir, idees suïcides o fins i tot el pla suïcida.  
         
   

Engloba una diversitat de comportaments com pensar en el suïcidi (o ideació suïcida), planificar el suïcidi, idear el suïcidi i cometre un suïcidi pròpiament dit.

 

 

 

El suïcidi és el resultat d'un terrible patiment emocional intern. La conducta suïcida és un problema complex, per al que no existeix una sola causa ni una sola raó, sinó que és el resultat d'una complexa interacció de factor biològics, genètics, psicològics, socials, culturals i mediambientals. És difícil explicar perquè algunes persones decideixen cometre el suïcidi, mentre que altres en una situació semblant no ho fan. No obstant això, gran part dels suïcidis poden prevenir-se. Els pensaments suïcides normalment estan associats a problemes que poden resoldre's, tot i que siguen molt greus, amb temps i ajuda de familiars, persones properes, amistats i professionals. En aquest sentit, el paper que juguen els mitjans de comunicación és clau per conscienciar a la població d'aquest problema de salut pública i iniciar la seua prevenció. Per a això, l'OMS recomana una sèrie de pautes per al tractament de noticies sobre el suïcidi, com les següents:

 

 

            No tractar els suïcidis de manera sensacionalista
          No donar detalls específics sobre el fet i les circumstàncies
  Informar de manera precisa, responsable i ètica
  Informar sobre els recursos i ajudes disponibles per prevenir el suïcidi
 

Insistir en que el suïcidi és un fet multifactorial i es pot prevenir

  Eliminar els mites sobre el suïcidi